VÅR HISTORIA

Det var en gång,
för dryga 100 år sedan!

Det som idag är Inda Möbel & Interiör har anor som går så långt tillbaka som till 1906. Då startades firma Erikson & Jonson, ett gathörn bort från där dagens butik finns. Närmare bestämt på Fredsgatan 16 i Örebro. De båda byggmästarna som startade verksamheten både sålde möbler och tillverkade själva. Under sent 40-tal började Åke Påhlson att arbeta i butiken med diverse sysslor. 1961 var han så etablerad i företaget att han erbjöds att ta över firman, en möjlighet han tog. Åke fortsatte att utveckla verksamheten och butiken växte till att till slut omfatta dryga 2 000 kvm!

Redan under 60- och 70-talen salu-
fördes flera av dagens klassiska varumärken, exempelvis Carl Malmsten, Norell, Bruno Mathsson, Swedese (med Yngve Ekström i spetsen), Carl Andersson och söner, Ire och Stolab. Samtliga står de för kvalitet och har sitt ursprung i Sverige, båda delar viktiga ingredienser i den kravlista Åke Påhlson satte upp på möblerna som skulle erbjudas.

1984 byggdes helt nya, ändamålsenliga lokaler på Adolfsbergsvägen, där det vid öppnandet kom att arbeta sju personer. Tiden i de nya lokalerna blev dock inte så långvarig. Istället såldes hela verksamheten 1986, vilket också kom att innebära ett avbrott i Inda Möbel & Interiörs historia. Det kom att dröja till 1991 innan Katarina Påhlson, dotter till Åke och flitig arbetare redan på Åkes tid, startade en ny möbelbutik. Ivrigt påhejad och ständigt stöttad av sin far, som fortsatte att jobba oförtrutet hos Katarina i stort sett hela sitt liv. Fortfarande vid 84 års ålder bidrog han med sin erfarenhet!

Den nya butiken döptes till Inda och i uppstartsskedet ingick även ett ben inom data, som drevs av Katarinas dåvarande make. Därav namnet faktiskt! Inda stod för Inredning & Data. Efter att ha legat på några olika adresser sedan återstarten har Inda Möbel & Interiör hittat hem igen. Idag finns butiken på Järnvägsgatan 9, knappt 100 meter ifrån där det hela en gång startade för dryga 100 år sedan! Idag är butiken inne i ännu ett generationsskifte när tredje generationen, i form av Karin Ellervik, som är dotter till Katarina Påhlson, är på väg att ta över driften av butiken. Men andan – med skandinaviska kvalitetsmöbler i fokus – kommer alltid att leva vidare!

Stolab

Stolab

Lilla Åland
Design: Carl Malmsten